„Owoce w szkole”

owoce i warzywa w szkoleUczniowie klas I-V szkoły podstawowej (tj.338 uczniów) od wielu lat korzystają z porcji owoców i warzyw. Dzieci otrzymują trzy razy w tygodniu czyste, odpowiednio opakowane warzywa lub owoce. Uczniowie spożywają owoce i warzywa podczas drugiego śniadania. Kuchnia szkolna do tego posiłku przygotowuje ciepłą herbatę. Program „Owoce w szkole” ma zachęcić dzieci do jedzenia większych ilości owoców i warzyw, tym samym przyczynić się do kształtowania dobrych nawyków żywieniowych.

Program „Owoce w szkole” jest programem Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej  uruchomionym przez Komisję Europejską od roku szkolnego 2009/2010. Jest realizowany w oparciu o Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 sierpnia 2009r. w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z wdrożeniem  na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole” w roku szkolnym 2009/2010.